Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «رکنا»
2024-05-06@05:40:03 GMT

ماجرای شکستن اعتکاف از سوی امام حسن (ع) چیست؟

تاریخ انتشار: ۱۶ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۴۲۷۶۰۲

رکنا: ابن عباس می‌گوید: با امام حسن(ع) در مسجدالحرام معتکف بودیم که یکی از محبان حضرت خدمت امام آمد و گفت:من طلبکاری دارم که تهدید کرده اگر بدهی ام را ندهم مرا به حبس می اندازد دیدم امام طواف را رها کرد.

امام حسن مجتبی (ع) در نیمه رمضان سال سوم هجری در مدینه چشم به جهان گشود و حدود هفت سال از دوران زندگی پیامبر اکرم (ص) را درک کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پس از آن حضرت حدود ۳۰ سال با پدر بزرگوارشان علی بن ابی طالب علیه السلام ملازمت داشت.

بعد از شهادت امیرالمؤمنان علیه السلام به مدت ۱۰ سال عهده دار مقام امامت بودند و در ۲۸ صفر سال پنجاه هجری در سن ۴۷ سالگی به دستور معاویه بن ابی سفیان و به دست جعده دختر اَشْعَثِ بنِ قِیس مسموم شد و بر اثر همان زهر به شهادت رسید.

به مناسبت سالروز شهادت سبط اکبر نبی مکرم اسلام (ص) با حجت‌الاسلام والمسلمین محسن جنتی‌منش استاد دانشگاه و کارشناس مرکز ملی پاسخگویی گفتگو کردیم که در ادامه می‌آید:

اذعان تمام فِرق اسلامی به جایگاه ویژه امام حسن (ع) نزد پیامبر (ص)

از دیدگاه شیعه و سنی و همه فرق اسلامی، آقا امام حسن مجتبی (ع) جایگاه ویژه‌ای نزد پیامبر اکرم (ص) دارد. در روایات تاریخی زیادی می‌بینیم، پیامبر گرامی اسلام (ص) همیشه امام حسن و امام حسین علیهما السلام را به عنوان الگو معرفی می‌کردند. روایاتی مانند «الحَسَنُ و الحُسَیْنُ سَیِّدَا شَبَابِ أَهْلِ الْجَنَّةِ» که این دو بزرگوار آقای جوانان بهشت هستند، در حالی که امام حسن و امام حسین در زمان پیامبر اکرم (ص) کودکانی خردسال بودند. اما پیامبر آن‌ها را به عنوان آقای جوانان بهشت معرفی کرده است. رسول اکرم (ص) در روایات متعدد آن‌ها را به جامعه اسلامی گوشزد می‌کرد که این بزرگواران الگوی شما هستند و در زندگی باید به رفتار و منش آنان تأسی و الگوگیری کنید.

سنت پیاده‌روی را کریم اهل بیت (ع) ایجاد کرد

چیزی که الان نیاز داریم، این بخش از زندگی این بزرگواران است که در زندگی امروز جامعه ما، الگوگیری از آن‌ها به چه شکلی می‌تواند باشد. در تاریخ زندگی سبط اکبر (ع) هست که بار‌ها و بار‌ها امام پیاده از مدینه برای انجام مناسک حج به مکه تشریف بردند. با اینکه می‌توانستند مانند بسیاری از افراد با لوازم سفر آن روزگار که شتر و اسب بود، مسافرت کنند، اما تعهد داشتند که این کار را به شکل پیاده‌روی انجام دهند. این در حالی است که الان افرادی به برخی مناسک دینی مانند پیاده‌روی اربعین اشکال می‌گیرند که در قرن ۲۰ و ۲۱ دیگر با این همه وسایل، پیاده‌روی معنا ندارد. می‌خواهم بعد تاریخی این قضیه را مطرح کنم که سنت پیاده‌روی به زمان امام حسن مجتبی (ع) برمی‌گردد. با اینکه می‌توانستند با اسب و شتر مسافرت کنند، اما بحث پیاده‌روی که به خاطر عشق و احترام است، جایگاه ویژه‌ای دارد و پیاده‌روی اربعین و پیاده‌روی عاشقان به سوی حرم رضوی از همین مسأله نشأت می‌گیرد.

در بعد اجتماعی زندگانی امام حسن مجتبی (ع) چند نکته به صورت ویژه قابل بیان است که به درد زندگی امروز ما می‌خورد. آن هم توجه به اقشار محروم جامعه و مسئولیت‌پذیری اجتماعی امام حسن (ع) است. امام در دوره کوتاه از خلافتشان که بر اثر مسائل سیاسی که میان خودشان و معاویه صلح را امضا کردند، بعد از آن مسئولیت اجتماعی زیادی نداشتند، اما در همین دوران از توجه به اقشار ضعیف و آسیب‌پذیر جامعه غافل نبودند.

ماجرای شکستن اعتکاف از سوی امام حسن (ع)

در تاریخ هست که امام حسن (ع) چند بار در زندگیشان کل اموال را با فقرا نصف کردند و این نکته بسیار عجیبی است که اگر ۲ لباس داشتند، یکی را به فقرا می‌دادند. ابن عباس از صحابه پیامبر و از یاران امام حسن (ع) می‌گوید: با امام حسن مجتبی در مسجدالحرام معتکف بودیم و در حال اعتکاف با امام حسن مجتبی (ع)، طواف خانه کعبه انجام می‌دادیم. یکی از شیعیان و محبان حضرت خدمت امام حسن مجتبی آمد و گفت: من طلبکاری دارم که تهدید کرده اگر بدهی مرا ندهی، تو را به حبس خواهم انداخت و من هم پولی ندارم. ابن عباس می‌گوید: دیدم امام حسن طواف را رها کرد و داشت از مسجدالحرام خارج می‌شد. رو به امام کردم و گفتم: فراموش کردید که شما معتکف هستید و نمی‌توانید از مسجدالحرام خارج شوید، ایشان فرمود: حواسم هست اعتکاف دارم، اما از جدم رسول الله شنیدم که فرمود: هر کسی حاجت برادر مؤمن خود را برآورده کند، مانند آن است که خدای بزرگ را ۹ هزار سال عبادت کرده است، در حالی که روز‌ها را روزه و شب‌ها را به عبادت پرداخته است. برآوردن نیاز یک انسان مؤمن این همه فضیلت دارد و امام حسن طواف را رها کردند و اعتکاف را شکستند.

روش مجتبوی برای خنثی‌سازی تبلیغات منفی دشمنان

همچنین دیگر کاری که امام حسن مجتبی (ع) علیه تبلیغات منفی دستگاه بنی‌امیه انجام داد، خنثی‌سازی تبلیغات منفی دشمنان بود که به هر حال در جامعه آن روز فراگیر بود و آن، عمل به موازین دینی و اخلاقی بود. در روایت است که بین حق و باطل ۴ انگشت فاصله است؛ یعنی بین آنچه که انسان می‌شنود و آنچه که انسان به عینه می‌بیند و به واقعیت آگاهی پیدا می‌کند، تنها ۴ انگشت فاصله دارد. اینکه در زندگی امروز مطالبی را می‌شنویم در روزنامه‌ها می‌خوانیم و در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی می‌بینیم که این‌ها در حد شایعه باشند یا در حد این باشند که آبروی انسانی را یا حزب و جریانی را زیر سؤال ببرند، این‌ها نباید اتفاق بیفتد. زیرا تا حقیقت برای ما مشخص نشده، نباید درباره مسأله‌ای قضاوت Judgment کنیم.

پیرمردی تحت تبلیغات اموی از شام قرار گرفته بود و از امام حسن (ع) و امیرالمؤمنین (ع) کینه و دشمنی به دل داشت. وارد مدینه شد. امام حسن را دید که در راهی سوار بر اسب از کوچه و خیابان رد می‌شود. شروع کرد به امام حسن ناسزا گفتن و بی‌احترامی کردن. امام وقتی این پیرمرد را دید، سراغ او آمد و عرض کرد: می‌بینم که خسته هستی و خستگی راه در چهره‌ات نشسته است. گویا در شهر غریبی و کسی را نمی‌شناسی. اگر به منزل ما تشریف بیاوری تا هر موقع که بخواهی میهمان من خواهی بود، اگر حاجتی داشته باشی برآورده می‌کنیم، اگر نیازی داشته باشی نیازت را برآورده می‌کنیم و اگر گرفتاری در این شهر داشته باشی، گرفتاری‌ات را حل می‌کنیم.

یعنی امام حسن مجتبی (ع) می‌دانست که دلیل دشمنی و ناسزایی این شخص تبلیغات سویی بوده که علیه ایشان و خاندان رسالت و علوی شده است. ایشان با عمل و رفتار انسانی خودش این پیرمرد را متنبه کرد. می‌گویند وقتی این پیرمرد برخورد کریمانه امام حسن (ع) را دید، تمام کینه‌هایی که در ذهنش علیه امیرالمؤمنین و امام حسن مجتبی بود فرو ریخت و دست امام حسن مجتبی (ع) را بوسید و گریه کرد و گفت: تا امروز بدترین بندگان خدا نزد من، شما و پدرتان بودید، تا الان در گمراهی و اشتباه بودم. از امروز به بعد بهترین بندگان خدا شما هستید و حقیقتاً خدا می‌داند رسالت خودش را در چه خاندانی قرار دهد.

گاهی اوقات می‌بینید فردی، حرفی می‌زند و توهینی می‌کند. باید توجه کنید مبنا و دلیل آن توهین و ناسزایش چیست. نه اینکه به آن حرفش پاسخ دهیم و موضع‌گیری کنیم. اینکه چه کسانی بر اثر مشکلات و گرفتاری‌ها، گرانی‌ها و ناملایمات زندگی حرفی می‌زند، نباید سریع با خشونت و درشتی با آن شخص برخورد کرد. باید با اخلاق کریمانه و عمل به موازین دینی آن را از اشتباهش در بیاریم.

معنای حلم و بردباری از دید امام دوم شیعیان

از امام حسن مجتبی (ع) سؤال شد که حلم و بردباری چیست؟ قیلَ لَهُ مَا الزُّهْدُ؟ قالَ: أَلرَّغْبَةُ فِى التَّقْوى وَ الزَّهادَةُ فِى الدُّنْیا. قیل: فَمَا الْحِلْمُ؟ قالَ کَظْمُ الْغَیظِ وَ مَلْکُ النَّفْسِ. قیلَ مَا السَّدادُ؟ قالَ: دَفْعُ الْمُنْکَرِ بِالْمَعْرُوفِ. فرمود: رغبت به تقوا و بى‌رغبتى در دنیا. سؤال شد حلم چیست؟ فرمود: فرو بردن خشم و تسلّط بر نفس. سؤال شد: سداد و درستى چیست؟ فرمود: برطرف کردن زشتى به وسیله خوبى. اگر ما به این شکل به زندگی امام حسن مجتبی (ع) نگاه کنیم می‌بینیم بسیاری از مواردی که ایشان فرمودند، در زندگی امروزی ما کاملاً به جا هست و قابل الگوگیری است.

امام مجتبی (ع) الگوی صبر و بردباری در راه حق بودند تا جایی که معروف است امام حسن مجتبی برای حفظ حق و کیان اسلامی حتی حاضر شد با معاویه که دشمن خدا و اهل بیت و دین خدا بود، اما در ظاهر به دین عمل می‌کرد، با او صلح کند. با این صلح باعث شد کیان اسلام که آن روز در خطر بود و از سوی دشمنان خارجی و رومیان آن زمان تهدید می‌شد، حفظ شود. در کنار این باعث شد چهره اصلی، متقلب و متزلزل معاویه و بنی‌امیه را به دیگران نشان دهند که اسلام آن‌ها، اسلام دروغین است. در واقع صلح امام حسن زمینه‌ساز قیام امام حسین (ع) شد که در پی آن دودمان بنی‌امیه را به باد داد.

وصال! اگر شعر مصیبت گفتی، اول از حسنم شروع کن

در پایان هم به ماجرای شعری اشاره کنم که درباره مظلومیت امام حسن (ع) است.

میرزا محمد شفیع شیرازی متخلص به وصال شیرازی از بزرگان عرفا در عصر فتحعلی شاه قاجار بود. بر اثر نوشتن زیاد چشمش آب می‌آورد و به پزشک Doctor مراجعه می‌کند، دکتر می‌گوید: من چشمت را درمان می‌کنم، به شرطی که دیگر با او نخوانی و خط ننویسی. پس از معالجه و بهبودی چشم، دوباره شروع به خواندن و نوشتن می‌کند تا اینکه به کلی نابینا می‌شود. سرانجام با حالت اضطرار به حضرت محمد (ص) و خاندان او متوسل می‌شود.

شبی در عالم رؤیا پیغمبر اکرم (ص) را در خواب می‌بیند. حضرت به او می‌فرماید: چرا در مصائب حسین و حسن مرثیه نمی‌گویی تا خدای متعال چشمانت را شفا دهد. در همان حال حضرت فاطمه زهرا (س) حاضر شده می‌فرماید: وصال! اگر شعر مصیبت گفتی، اول از حسنم شروع کن؛ زیرا او خیلی مظلوم است.

صبح آن روز وصال شروع به قدم زدن در خانه کرد و دست به دیوار گرفت و این شعر را سرود:

از تاب رفت و طشت طلب کرد و ناله کرد/ آن طشت را ز. خون جگر باغ لاله کرد

ادامه شعر را که گفت، ناگهان چشمانش روشن و بینا شد. آن گاه اضافه کرد:

خونی که خورد در همه عمر از گلو بریخت/ دل را تهی زخون دل چند ساله کرد

نَبوَد عجب که خون جگر گر شدش بجام/ عمریش روزگار همین در پیاله کرد

نتوان نوشت قصه درد و مصیبتش/ ور می‌توان ز. غصه هزاران رساله کرد

زینب درید معجر و آه از جگر کشید/ کلثوم زد به سینه و از درد ناله کرد

هر خواهری که بود روان کرد سیل خون/ هر دختری که بود پریشان کُلاله کرد

یا رب به اهل بیت ندانم چه سان گذشت/ آن روز شد عیان که رسول از جهان گذشتخواندنی های رکنا را در اینستاگرام دنبال کنید

 

اخبار اختصاصی سایت رکنا را از دست ندهید:

ایمان رحیم پور قهرمان جهان پروش اندام به قتل رسید+ عکس چرا بیل گیتس شیشه حاوی مدفوع در دست گرفت؟/ عکس تصادف شدید خبرنگار معروف تلویزیون +عکس درگیری شدید مسافران با خدمه هواپیما به خاطر بوی شدید نامطبوع علی قبل از بریدن سر رضوان برایش خوراکی و شیرینی خرید! +عکس شناسایی اولین سفیه آدم فضایی ها + عکس حمله شنیع به سنگ قبر وحید مرادی در بهشت زهرای تهران + فیلم زنده به گور شدن۶ بوشهری در ریزش مغازه ! + عکس عملیات گیر افتادن الناز شارکردوست در برف جاده چالوس +عکس عجیب‌ترین عنکبوت دنیا با سری شبیه سگ +عکس حقایقی دردناک از یک قبرستان +تصاویر فیلمبرداری مخفی از حریم زن و مرد مستاجر در خانه مبله! مرد منحرف چه بلایی سر دختر 8 ماهه آورد! / مادر چه نقشی داشت؟!+عکس تجاوز به فرزانه در اتاق پرو ! + جزییات زندگی دردناک دختر ۶ ساله ایرانی در گاوداری متروکه! + عکس عکس های قبل و بعد روستایی که علی دایی در سرپل ذهاب می سازد!+ جزییات حمله خونین پلنگ گرسنه در شهرستان بشاگرد عکسی جنجالی از جابجا کردن دانش آموز اهوازی توسط پدربزرگش در شهر پر از آب بی حیایی معلم با دانش آموز دختر در سوریه ! 11 ماه زندان برای دو پلیس خطاکار + فیلم انار را بپزید معجزه می شود! + نحوه پختن این راننده اتوبوس را با بازی رایانه‌ای اشتباه گرفت + فیلم

منبع: رکنا

کلیدواژه: خودرو سلامت مسکن بازنشسته ها ارز و سکه سفر مسافرت سیاسی فضای مجازی قضاوت Judgment منزل پزشک Doctor حبس تهدید خدمت بدهی من عکس فیلم دختر قتل زندگی تجاوز ویدیو ها تصاویر دختر جوان پرونده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rokna.net دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۴۲۷۶۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

‌همه گرفتاری‌ها با نماز اول وقت برطرف می‌شود

یک کارشناس مذهبی با بیان اینکه نماز اول وقت شاه کلید همه مشکلات است، گفت: ‌همه گرفتاری‌ها با نماز اول وقت برطرف می‌شود. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ساری، حجت‌الاسلام والمسلمین شیخ مهدی حسن‌آبادی در ویژه برنامه شب شهادت امام جعفر صادق علیه السلام هیئت غریب مدینه امیرکلا که شب گذشته‌ در حسنیه اعظم امام حسن مجتبی(ع‌)برگزار شد، اظهار داشت: خداوند را شاکریم یک بار دیگر فرصتی دست داده تا زیر بیرق عزای رئیس مذهب تشیع، امام جعفر صادق (ع) جمع شده‌ایم و عرض ادب می‌کنیم.

وی ابراز کرد: در خانه‌ای که بی‌نماز باشد برکت از بین می‌رود و امام جعفر صادق (ع) در این خصوص می‌فرمایند‌ شفاعت ما به کسی که نماز را سبک بشمارد نمی‌رسد؛ هیچ گناهی بالاتر از بی‌نمازی نیست و فاصله بین ایمان و کفر ترک نماز است.

این کارشناس مذهبی با بیان اینکه امام حسین‌‌ (ع) ظهر عاشورا و در شرایط سخت آن روز با وجود اینکه یک یک اصحاب و یاران خود را از دست می‌دهد اما  نماز را به جماعت می‌خواند، تاکید کرد: همه گرفتاری‌ها با نماز اول وقت حل می‌شود، ‌نماز به زندگی انسان برکت می‌دهد و برکت از خانه کسی که بی‌نماز است از بین می‌رود، در واقع نماز روح زندگی است.

وی افزود: در روایات آمده است، در روز قیامت نماز انسان تجلی پیدا می‌کند  در حقیقت خداوند روزی سه بار پای صحبت‌های ما می‌نشیند و می‌گوید ای بنده حرف دلت را به من بگو‌؛ ائمه اطهار (ع‌)کورترین گره‌های زندگی را باز می‌کنند از همین رو باید در همه امور به آنان توسل کنیم.

مرثیه‌سرایی و ذکر مصیبت توسط ذاکران اهل بیت (ع‌)، سید‌رضا تحویلدار و محمد رضا ناصری از دیگر برنامه های هیئت غریب مدینه مازندران بود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • فهرست انتخاباتی «جبهه ایران اسلامی» اعلام شد
  • مجتبی حسینی: سه سال کار کنید و موفق شوید!
  • ماجرای متن حاج صادق آهنگران در نماز جمعه و پیامی که امام خمینی (ره) به او داد؟
  • آغاز ساخت واحد‌های مسکونی درمنطقه عشایری دهدلی
  • ‌همه گرفتاری‌ها با نماز اول وقت برطرف می‌شود
  • ماجرای گلایه امام (ره) از آهنگران + فیلم
  • زندگی و زمانه آیت‌الله حاج آقا مجتبی تهرانی در «شمع محفل»
  • شکستن شاخ گوزن شمالی در هنگام مبارزه + فیلم
  • ماجرای کلیپ جنجالی یک عروس ۱۴ساله
  • روایت شاپور بختیار از سبک زندگی امام خمینی